Loslaten, hoe doe je dat?
Loslaten. Hoe vaak hoor je niet dat er iemand zegt: “laat dat of die ander los.” Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe laat je nu los?
Loslaten is niet langer vasthouden.
Hoe kan je loslaten, dat was deze week ook het thema in de opleiding Mindfulness en Compassiecoach?
Als je denkt aan iemand of iets dat jij los wilt laten, probeer dan eens na te gaan wat je eigenlijk vast wilt houden? Waar ben je aan gehecht bij iemand of iets? Waar staat dit iets of iemand symbool voor, wat brengt het je?
Vasthouden aan oude patronen, aan oude situaties is fijn, vertrouwd en veilig. We doen het al zo lang en het gaat automatisch. Alleen oude patronen houden je ook gevangen en belemmeren je in je groei.
Loslaten is een proces van herkenning, erkenning en aanvaarding. Herkennen dat er een angst is die bij verandering hoort. Er niet langer voor weglopen, maar opmerken en erkennen wat je voelt. Het echt onder ogen zien van je angst en andere gevoelens in plaats van deze weg te drukken.
Je zegt als het ware tegen je angst: “Jij mag er zijn, het is helemaal oké om deze angst te voelen”.
Zie je angst als je innerlijke kind dat bang. Neem dit kind in je armen in plaats van dat je hem wegstuurt. Waarschijnlijk ervaar je al een hoop rust als je ziet waar die angst eigenlijk vandaan komt. En als je weet waar je echt bang voor bent. Rust die ontstaat op het moment dat alle gevoelens er mogen zijn. Gevoelens zoals angst, boosheid, jaloezie of verdriet.
Als je nu weet wat je vast wilt houden, kan je een stap verder maken.
Aanvaarden
De laatste stap in het proces van loslaten is aanvaarding (=het laten).
Aanvaarden is verzet opgeven. Naar jezelf, maar ook naar de ander kijken, zonder oordeel. De oordelen komen voort uit onze belemmerende patronen. Als je herkent en erkent wat er bij je is kun je dit aanvaarden, niet er tegen vechten, maar het er laten zijn. Als je bang bent ben je bang en blijf je bij die angst. Als je verdrietig bent huil je of uit je het op jouw manier. Het is oké. Laat het er zijn zonder er iets van te vinden. Laat de gedachtes los over wat anderen van je zullen denken.
Mag het er van jou zijn? Mag dit kind van jou er zijn met zijn gevoel? Kun jij dit kind omarmen, zonder verwachtingen of oordelen?
Aanvaarden van wat er is en er niet meer tegen vechten. Dat is (los)laten en vandaar zal innerlijke rust ontstaan.
Bedenk eens dat je een steen vasthebt in je hand. Je kunt deze steen nu loslaten zodat die valt. Maar je kan hem ook loslaten met je handpalm naar boven. Zo kan de steen zijn wat die is, je kan het blijven voelen, met je aandacht er bij zijn en als de steen zijn eigen weg gaat is het oké. Loslaten is een proces van inzicht en bewustwording. Een proces van er mogen zijn van jezelf, zonder oordeel. Dan hoef je ook niet meer te voldoen aan alle verwachtingen en hoge eisen.
“Loslaten is niet altijd nodig, laten is vaak genoeg.”
Loslaten, accepteren, herkennen en erkennen. Omgaan met je gevoelens en gedachten, met gemak en ongemak in je leven.
We gaan hier een start mee maken in 3 gratis lessen waarvoor je je op de homepage kan aanmelden. Zie ik je daar?