Balans tussen rust en uitdaging, afwisseling

“Vind je het niet te druk om in de stad te wonen, terwijl je bent opgegroeid op een boerderij.” Een vraag die ik af en toe krijg.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik, net als de vragensteller, ook liever niet op zaterdagmiddag in het centrum kom. En dat ik de laatste jaren minder prikkels kan verdragen dan daarvoor. En daarnaast ook vaak op zoek ben naar stille plekken. Maar prikkelloos is Nederland niet. Het is moeilijk een plek te vinden waar het langer dan tien minuten helemaal stil is.

Typend op de Bussumse heide, een plek met een weids uitzicht waar ik kom om alleen te zijn in de natuur vliegen er een vliegtuigen over, hoor je het geruis van de wegen, geluiden van de spoorlijn, fietsende pratende mensen.

Ik verlang terug naar mijn zomervakantie in Namibie. Het land waar je de hele sterrenhemel kraakhelder kunt aanschouwen. Het echt donker is in de nacht bij je tent. Waar je kilometers of soms uren geen andere mensen tegenkomt op de weg. Waar je je eigen ruis in je oren hoort omdat het stiller dan stil is. Waar je je een mini onderdeeltje voelt van de enorme natuur. Enorme verbondenheid met de aarde. Ik zou er kunnen wonen.

De balans zoeken.
Daar ben ik mijn hele leven zoet mee.
Tussen rust en uitdaging, prikkels.
Tussen routine/niet hoeven na te denken over wat ik doe en aan de andere kant nieuwe uitdaging/afwisseling.
Volgens Elaine Aaron voldoe ik aan de omschrijving van een hoogsensitief sensationseeker (HSP en HSS).
‘Dit type mens leeft met één voet op het gaspedaal en met één voet op de rem’.
‘Als je een HSP bent én een HSS, kan het zijn dat het voelt alsof er intern twee personen continu met elkaar in discussie gaan. Het gevoelige deel, wat kiest voor rust, verstandig zijn en veiligheid en het HSS deel, wat op zoek is naar avontuur, spanning en risico’s. Het HSS deel domineert vaak het gevoelige deel. De nieuwsgierigheid en het willen nemen van risico’s, wint het van de rustige eigenschappen van het gevoelige deel. Hierdoor kun je je met regelmaat uitgeput en emotioneel in de war kunt voelen.’

Helemaal niet herkenbaar als ik terugkijk op mijn leven. 😉

En jij? Herken je het, of herken je het bij iemand uit je omgeving?

Je kan makkelijker in balans blijven als je de volgende tips opvolgt (tips die overigens voor heel veel mensen zullen helpen):

– Zorg dat je zoveel mogelijk activiteiten in een agenda schrijft, plan ook regelmatig vrije tijd en houd je eraan.
– Ken je eigen grenzen. Wat is je balans tussen activiteit en rust die voor jou werkt?
– Accepteer wat je echt niet kunt veranderen, alleen dan kun je echte rust vinden.
– Plan een herstelperiode in als je avontuurlijke kant zich heeft uitgeleefd.
– Creëer een eigen ruimte in huis waar jij je kan terugtrekken om te herstellen en relaxen.
– Ga regelmatig de natuur in om een rustmoment te pakken.
– Slaap, zorg dat je genoeg slaapt, 7 á 8 uur per nacht. Als je uitgerust bent, ben je beter bestand tegen overprikkeling en is het makkelijker je emoties te doorgronden.
– Blijf in contact met je lichaam, door middel van aarden of gronden en meditatie oefeningen. Hierdoor sta je letterlijk steviger met twee benen op de grond en kun je makkelijker je grenzen aangeven.
  – Oefenen dagelijks met mindfulness en compassieoefeningen, zo blijf je dicht bij jezelf.

In de Opleiding Mindfulness en Compassiecoach en trainer zitten altijd meerdere hoogsensitieve mensen in de groep, die allen zeggen veel baat te hebben bij de beoefening. Voor henzelf en in hun werk.

Volgende maand starten weer nieuwe groepen.
Misschien is dit ook iets voor jou.

* Goed nieuws, de twee jarige opleiding is onlangs geaccrediteerd door het VVM, de Vereniging voor Mindfulnesstrainers. Dat betekent dat als je deze gevolgd hebt je (als je ook aan hun andere eisen voldoet) kan aanmelden bij het VVM. Er zijn een paar verzekeraars die Mindfulnesstrainingen vergoeden.

Fijne dag verder.