Druk zijn is uit de mode

Veel mensen zijn altijd druk en bezig. We proberen onszelf steeds opnieuw te verbeteren door middel van allerlei activiteiten. Het liefst verbeteren we ons uiterlijk en innerlijk, we willen een mooier lichaam, we gaan op dieet, we sporten, we willen ons ontwikkelen, we volgen workshops, we willen een betere positie op werk. Steeds meer mensen zoeken iets om rustiger te worden, dat merk ik in mijn opleiding tot Mindfulness en Compassiecoach bijvoorbeeld en in de coaching en Mindfulnesstrainingen.

Wist je dat we veel activiteiten ondernemen vanuit een gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’. We vergelijken onszelf met hoe we eigenlijk willen zijn, met ons ideaalbeeld.

Daarbij gaan we het liefst gevaarlijke situaties uit de weg, en kiezen we bij voorkeur voor veiligheid en zekerheid. We nemen weinig risico’s op het werk, durven echte intimiteit niet aan te gaan. We passen ons liever aan dan kwetsbaar onszelf te zijn.

Ben jij kritisch naar zichzelf en gevoelig voor fouten?
Voel je wel eens dat je er alleen voor staat en zelf schuldig bent voor wat je in je leven overkomt?

Veel mensen moeten veel van zichzelf en staan te weinig stil. Als je stil zoud staan, voel je je misschien niet nuttig, niet belangrijk, onzeker of incompleet.

Druk zijn betekent dat je alles wilt doen en geen keuzes durft te maken. Het is makkelijker om alles te doen dan om te kiezen.

Als je je echt vrij wilt voelen, kies dan. Ga voor wat jij echt belangrijk vindt en kies met je hart. Wanneer je kiest voor wat er echt toe doet, is het vanzelf makkelijker ‘ “nee” te zeggen tegen onbelangrijke zaken.

Maak je niet druk om je onvolkomenheden, aan ieder mens ontbreekt wel iets. Wanneer jij niet langer aan je ideale zelfbeeld hoeft te voldoen, dan kan je rusten, dan kan je echte vrijheid gaan ervaren. Dan is er opeens tijd over. Tijd over om te Zijn. Spontaan en gewoon zoals je nu bent.

Jezelf meer rust gunnen en oké zijn met hoe je nu bent bereik je door zelfcompassie een aandacht. Het is wetenschappelijk bewezen dat het ontwikkelen van zelfcompassie meer psychische en lichamelijke welzijn brengt.

Wil je ook meer aandacht en zelfcompassie ontwikkelen? Meld je op de homepage aan voor de 3 gratis lessen.