Gelukkig zijn met wat je hebt en genieten in het hier en nu
Lukt het jou om vrede te hebben met je huidige situatie. Je leven, je werk, je relaties, je huis, geld? Ben je blij met de invulling die je aan je leven geeft.
Ben je volledig tevreden met wie je bent? Misschien heb je Mindfulness, acceptatie geïntegreerd in je leven?
Ik vermoed dat je wel een gebied hebt waar je niet geheel gelukkig mee bent.
Je weet dat het beter kan, of anders. Je vergelijkt je situatie waarschijnlijk met die van een ander, of met hoe het was, of hoe het zou kunnen zijn. En dat maakt je niet gelukkiger. We veroorzaken door ons of onze situatie te vergelijken ons eigen leed.
“We willen dat, wat we niet hebben.
En we willen niet, wat we wel hebben.”
Dat laatste gaat natuurlijk over de minder leuke situaties, of over negatieve gedachten of onprettige gevoelens, over lichamelijke of emotionele pijn.
Beide zorgen ervoor dat we blijven doen, dat we drukke levens hebben of anders wel drukte creëren. Door veel doen proberen we onze ontevredenheid om te zetten in vreugde of geluk. En onze onrust tot rust te laten komen. Vaak met slechts tijdelijk resultaat.
Welke herken jij het meest? De afkeer (niet willen wat je hebt, of waar je bent of hoe je bent), verlangen (willen wat je niet hebt, of bent) of onrust (waardoor je moeilijk in dit moment kan zijn).
Ik herken onrust.
Wanneer ik onrustig ben wil ik vaak op een andere plek zijn dan ik ben. Ik wil dan op vakantie, naar een ander gebied, een nieuwe plek, of gewoon even naar een rustige open plek.
Maar als ik daar dan ben, op deze (andere) plek, dan ben ik in gedachten al weer ergens anders. Ik geniet maar deels van waar ik ben.
Soms wil ik ook dat ik ergens anders in tijd ben, dat het al avond of weekend is, ik weer in mijn bed mag liggen, dat ik nog bij dat feest was enz.
Wanneer ik onrustig ben en ergens anders wil zijn, dan ben ik met mijn hoofd niet hier, niet in waar ik ben, in het nu.
Ik ervaar deze onrust vooral na een drukke tijd. Gelukkig herken ik dit bij mezelf en kan ik mezelf op tijd toespreken. En dat helpt! De onrust komt tot rust als ik dit tegen mezelf zeg:
“Het is ok om je onrustig te voelen. Voel maar even wat die onrust je vertelt, je hoeft er niet direct iets mee te doen. Wat heb je nodig?”.
Het is een kunst om rust in je eigen onrust te vinden. Ik denk dat je daar een hoop vrijheid mee kunt winnen. Want vaak wordt ons handelen, ons doen, geleid door onrust. En doe je dingen om de onrust kwijt te raken, terwijl je daar niet gelukkiger van wordt.
Als je je eigen onrust niet veroordeelt, maar je er ook niet als een slaaf door laat leiden. Dan kan er ruimte ontstaan. Ruimte om te zijn met wat er nu is. En ruimte voor een gevoel van geluk.
Want je bent niet je onrust.
Je voelt alleen onrust.
Je bent ook niet je verlangen. Je mag de verlangen voelen en je kunt kiezen wat je ermee doet.
Het is een uitdaging om gelukkig te kunnen zijn met wat je hebt, ook al zegt je verlangen: “ik wil/het moet anders of ik wil meer”.
Verlangen is een mooi drijfveer, het zorgt ervoor dat je je ontwikkelt. Het geeft je richting. Maar als je nooit tevreden kunt zijn met hoe het nu is, dan ben je slaaf geworden van je verlangens.
Je hoeft je verlangens niet altijd te volgen. Probeer maar eens uit wat er gebeurd als je je verlangen niet direct volgt maar in plaats daarvan even stil staat. En voel wat je voelt. Zit er een ander verlangen onder? Wat heb je echt nodig. Hoe kan je echt goed voor jezelf zorgen. Zodat je je wat gelukkiger voelt.
Bij afkeer van je situatie, van pijn, van gevoelens, gedachten, of van lichamelijke ongemak, is het ook goed om het er even te laten zijn en het te voelen. Stel jezelf dan ook de vraag: Wat heb je nodig, en hoe kan je mild voor jezelf zijn?
In mijn opleiding tot Mindfulness en Compassiecoach en in de onlinetrainingen leer ik mensen een heel aantal oefeningen, die je kunnen helpen meer rust in je onrust te vinden, bewust om te gaan met je gedachten, verlangens, afkeer, gevoelens. Een klein stukje van een oefening kan je vinden op deze pagina.
Doe je even mee? Onder deze link vind je de oefening:
https://soundcloud.com/miraconsult/3-min-oefening
Stop nu even.
Zit stil.
Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat proef of ruik je op dit moment?
Zet al je zintuigen wijd open. Oordeel niet, ervaar alles in het nu alsof je dit voor de eerste keer ervaart.
Hoe voelt je lichaam nu aan? Voel je lichaam alsof je het voor het eerst voelt, zonder oordeel. Zelfs ongemak en pijn mag je met nieuwsgierigheid onderzoeken, alsof je de sensaties voor het eerst voelt. Hoe voelt dat? Wat bijzonder dat het lichaam dit kan voelen. Probeer je oordeel los te laten. Dit is wat er nu is.
Doe geen vergelijk met andere situaties of met anderen. Accepteer hoe het nu is. Het is er toch al, dus laat het er maar zijn.
Probeer met je aandacht volledig in het moment te zijn. En dit moment niet anders te willen dan het is.
Zie je dat je gedachten hebt? Gedachten komen en gaan als wolken in de lucht.
Jij hebt de keuze of je je gedachten volgt of laat voor wat ze zijn. Gedachten zijn geen feiten. Jij kan kiezen of je ze gelooft en of je er naar handelt.
Het enige wat telt is dit moment.
Hoe is het nu?
Kan je dit moment beleven, de kwaliteit van dit moment?
Wat bijzonder dat jij leeft, dat jij er mag zijn!
Je hoeft nu nergens heen en niets te bereiken, je mag zijn wie je bent. En je mag hier zijn!
Ben je wakker en aanwezig? Zie je de schoonheid en intensiteit van het leven?
Alleen in dit moment zit het geluk.
Dan kan je niet uit de toekomst halen en ook niet uit het verleden. Alleen uit het NU.
Je bent er al, je hoeft alleen maar met je zintuigen wijd open te kijken, te ervaren, te genieten. En verder hoef je niets te doen.
Leer je vaker gelukkig te voelen door de beoefening van Mindfulness en Compassie: Op deze en mijn andere website
www.academievoorleven.com vind je diverse trainingen en de opleiding Mindfulness en Compassiecoach.