Van stress en jaaggevoelens naar zelfcompassie

Ik hoor en zie veel mensen die zich gejaagd voelen. Er moet veel gebeuren in korte tijd.
Stress is een gezonde reactie als er gevaar dreigt of als je een hoge prestatie moet leveren. Het helpt je om allert en effectief te reageren.

Maar als we tussen de stressmomenten geen totale rust ervaren, dan kan er sprake zijn van chronische stress. Het lichaam krijgt dan geen kans uit te rusten en te herstellen.

Stress brengt je lichaam in een vorm van paraatheid.
De hormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline nemen toe in je lichaam. Je lichaam komt in een staat waarin het kan vechten of vluchten. Wanneer je lichaam steeds ‘paraat’ staat, dan vreet dit aan je vitaliteit en veerkracht. Je kan opgebrand raken.

We spenderen veel van onze tijd in de ‘jaag en gevaarstand’, als je kijkt naar hoe ons emotieregulatiesysteem werkt, en te weinig in de ‘zorg en kalmeringsstand’. De stand waar je echt kan uitrusten en herstellen van alle inspanning.

Wij mensen verkeren meestal niet in levensbedreigelijke situaties. Maar we reageren soms wel op situaties alsof dit zo is. Doordat wij ons kunnen voorstellen dat er iets mis kan gaan, of ons voorstellen dat we dreigen buiten een groep te vallen of niet meer aardig gevonden worden, dat we falen of door de mand vallen, ervaren wij dezelfde stress als wanneer het werkelijk plaats vindt. Ons voorstellingsvermogen heeft dus een belangrijke negatieve invloed op stress.

De kans op chronische stress is groot wanneer je kritisch op jezelf bent en jezelf niet geheel kan accepteren zoals je bent. Jij met al je onvolkomenheden. Chronische stress zorgt ervoor dat je moeilijker kan genieten van het leven en dat je het gevoel kan krijgen dat je jezelf niet meer bent doordat je je zo anders voelt of anders reageert.

Compassie, liefdevolle vriendelijkheid
Dat is wat je nodig hebt om stress het hoofd te bieden. Je bent maar een mens. Een mens met behoeften, angsten, een mens die fouten maakt en deze fouten ook kan herstellen. Je bent een volwassene die het aankan als iemand je niet aardig vind of als je een misser maakt. Je loopt geen daadwerkelijk gevaar. Wees daarom vriendelijk naar jezelf en gun je zelf vertrouwen en voldoende echte rustmomenten.

Dit is een stukje uit mijn boek: Het leven aanvaarden door Mindfulness en Compassie. In oktober 2017 is dit boek uitgegeven bij uitgeverij Panta Rhei.

Wil je anders leren omgaan met onprettige gedachten en gevoelens en meer in het nu leven. Op de homepage kan je je aanmelden voor 3 gratis lessen.

Verder is er bij mij ook weer van alles mogelijk op het gebied van compassie, mindfulness, coaching, relatietherapie, familieopstellingen, supervisie, en een opleiding tot Mindfulness en Compassiecoach, zowel face to face als online. Wie weet zie ik je in 2018.

Ik wens je veel vriendelijkheid toe voor jezelf.