Volg je hart en neem risico te falen

Welke associatie heb jij bij falen?

De meeste mensen doen er alles aan te voorkomen dat ze falen. Falen voelt als een regelrecht gevaar voor jezelf.

Het nadeel van niet willen falen is dat je lekker veilig blijft waar je bent. Je ontwikkelt je als persoon of in je werk niet verder. De angst voor falen lijkt wat dat betreft op de angst die we hebben voor succes. Je weet nu wat je hebt, maar je weet niet wat je straks hebt. In ieder geval voelt het alsof je minder controle hebt over wat er dan gebeurt.

Wat gebeurt er als je faalt?

Falen voelt heel ongemakkelijk. Ons organisme is geprogrammeerd om naar gemak te zoeken en ongemak ten koste van alles te vermijden. We associeren ongemak dat veroorzaakt wordt door het gevoel dat we gefaald hebben, met gevaar. Met iets waar we vanaf moeten.

Het liefst lopen we van het gevoel wat falen oproept weg, omdat het onveilig en gevaarlijk aanvoelt. En geven we anderen of onszelf de schuld van dit falen.

Hoe zou het zijn als je iets langer bij de gevoelens blijft die het falen oproept? Even de gevoelens oproept in plaats van ze weg te duwen? Het helpt om tegen jezelf te zeggen: “ik heb niet verkeerd gedaan, ik ben een goed mens.” “Ik kan het gevoel toelaten en er even bij blijven.”

Wanneer je ruimte geeft aan de gevoelens die met het falen gepaard gaan, dan kan je verder.Je komt er dan misschien ook achter dat je falen jou oorspronkelijke gevoel dat ‘je niet oké bent’ raakt. En dat gevoel voelt afschuwelijk.

Er is niets mis met je.

Ook al faal je. Je bent oké. Geef het gevoel maar even de ruimte door er even tegenaan te leunen, er voor open te staan. Dat hoeft maar een paar minuten, of iets langer. Keer je er niet van af.

Wees je bewust wat je tegen jezelf zegt als je faalt. Besef dat dit een verhaal is die je zelf maakt. Geloof dit verhaal niet, het zijn maar gedachten. Sta jezelf toe te voelen wat je voelt en zeg tegen jezelf: “Dit doet echt pijn, maar dat betekent niet dat ik iets verkeerd heb gedaan. Ik ben oké.”

Gaat het falen over wat je een ander hebt aangedaan? Ook dan is het goed om te voelen wat dit met je doet. Hoe voelt het om er een puinhoop van gemaakt te hebben, iemand te beschadigen? Je kan jezelf vergeven voor wat je hebt gedaan. Je bent nog steeds een mens dat in wezen goed is. Besef ook dat je nu andere keuzes kunt maken. Je hoeft je geneigdheid tot wraak of hebzucht of gelijk willen krijgen niet langer te volgen. Wordt vrienden met al je gevoelens in plaats van ze te vermijden.

Laat je falen en spijt niet leiden tot zelfhaat. Maar laat het je helpen om meer mededogen en empathie te ontwikkelen en andere mensen te helpen in plaats van ze pijn te doen.

Als de dingen niet gaan zoals je wilt, probeer dan niet jezelf of anderen de schuld te geven. Maar voel je kwetsbaarheid, voel de pijn. Houd jezelf even vast. Wees zacht en vriendelijk voor jezelf. Als je jezelf leert vasthouden zal je steeds beter om kunnen gaan met falen. Het zal je steeds minder omver krijgen. Je zal in plaats van je patronen te herhalen, de moed hebben het onbekende te verkennen. En zoveel meer in het leven te ervaren.

Als je je hart volgt dan zal je je beter voelen dan dat je je inhoudt omdat je bang bent.

Kies jij ervoor om te groeien of ga je uit angst blijven zoals je bent. Ben je bereid om vooruit te gaan? Vooruit gaan hoeft niet in een keer, je kan iedere keer een kleine stap nemen. Een stap in de richting van je angst nemen en je doel in oog houden.

Meer compassie naar jezelf ontwikkelen helpt. Op de homepage kan je je aanmelden voor 3 gratis lessen.

Of kijk even bij de opleiding Mindfulness en Compassiecoach